Wol: Duurzaam, warm...

Over Hollandse wol

Wol is een van de mooiste en meest duurzame grondstoffen die er bestaat. Het geeft warmte in de winter en koelt in de zomer. Wol brand niet en is waterafstotend. Wol reinigt zichzelf. En wol wordt ons gewoon gegeven vanuit de natuur. Niks geen aardolie nodig, want wol komt uit een geweldige hernieuwbare bron. Nederland biedt veel variëteit en heeft veel authentieke schapenrassen, elk met hun eigen karakteristieken voor wat betreft de wol en het gebruik er van.

Project Heidewol

Op de Brabantse heides en in natuurgebieden worden kuddes met schapen gehouden om op de heide en in de bossen te grazen. Dit is een natuurlijke manier om het dichtgroeien van de heide en het bos te voorkomen. De wol van deze schapen wordt momenteel echter, als bijna afval, afgevoerd. In het project Heidewol wordt wol van het Kempische Heideschaap en Drents heideschaap onthaart en verwerkt tot kaardvlies, gesponnen wol of eindproducten als kleding en woonaccessoires. Alle bewerkingen worden zo dicht mogelijk bij huis uitgevoerd. Met behulp van een T&T systeem kan altijd worden vastgesteld waar de wol vandaan komt en welke bewerkingen op de wol zijn uitgevoerd. 

De verkoop van deze wol levert op diverse manieren een directe meerwaarde voor alle partijen:
• Garantie van herkomst en bewerking
• Hogere prijs voor de geschoren wol 
• Een product van kwaliteit van Brabantse bodem

Kijk voor meer informatie over dit project ook naar:
> Het projectplan "Heidewol" 
> Een videopresentatie van de Provincie Noord Brabant
> Een item van omroep Brabant, programma ‘Onder Ons’, uitgezonden op dinsdag 24 maart 2015

Het project Heidewol is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant

Restaurant Pollevie

Bij de inrichting van  restaurant Pollevie Bar & Kitchen aan de Hofvijver in 's-Hertogenbosch is gebruik gemaakt van wollen elementen zoals wandkleden en plafondelementen. Naast de decoratieve en warme uitstraling heeft wol ook een aangenaam geluiddempend effect.

Project Alpaca 

Het woldek van een Alpaca heeft veel variaties. De wol van de rug is vaak van geheel andere kwaliteit dan de wol die afkomstig is van poten of hals. De wol wordt echter vaak zonder enige selectie afgeleverd aan een wol opkoper. Door het zorgvuldiger scheren en het selecteren van de wol direct na het scheren is het eenvoudig om direct een meerwaarde aan deze wol toe te voegen. Wools of Holland probeert dit te bereiken door scheerders en wolselecteurs op te leiden. 

Track&Trace

Ons Track&Trace systeem (T&T) volgt de wol vanaf het scheren tot en met het eindproduct. Herkomst en elke bewerking van de wol wordt vastgelegd door de Track&Trace deelnemers. De koper van het eindproduct kan met een mobiele telefoon deze informatie direct opvragen door het inscannen van de QR-code die op het eindproduct te vinden is. In de telefoondisplay wordt alle informatie weergegeven. Ook kan deze informatie als mail naar een emailadres worden doorgestuurd. 

Kempisch Heideschaap

Op de Brabantse heide en in natuurgebieden worden kuddes met het Kempisch Heideschaap schapen gehouden om op de heide en in de bossen te grazen. Dit is een natuurlijke manier om het dichtgroeien van de heide en het bos te voorkomen. De wol van het Kempisch Heideschaap is kort en fijn, en daarmee geschikt voor hoogwaardige doeleinden. 
In het project Heidewol wordt wol van het Kempisch Heideschaap onthaard en verwerkt tot kaardvlies, of tot gesponnen wol om gebruikt te worden voor eindproducten in de fashion industrie en interior design. 
Door het Wools of Holland-Track&Trace systeem kan de wol van schaap tot shop worden gevolgd, wat de gebruiker inzicht geeft in de bewerking van de wol. De bewerkingen die op worden zo dicht mogelijk bij huis uitgevoerd. 
De Provincie Noord-Brabant en de BOM hebben dit project mede mogelijk gemaakt. Een project waarin een procust met hoogwaardige kwaliteit uit de Brabantse natuurgebieden ingezet wordt als grondstof voor hoogwaardige eindproducten in de fashion-industrie en voor interior design!

Drents heideschaap

Het Drents Heideschaap is het oudste ras van het vaste land van West-Europa. Wools of Holland heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit en mogelijkheden tot industriële verwerking van de wol van verschillende heiderassen, waaronder ook het Drents heideschaap. Het Drents Heideschaap voorziet onder andere in een zeer fijne en zachte wol, die zeer geschikt is voor vervilting. Deze wol wordt dan ook toegepast in de fashion industrie en wordt ook gebruikt.

Alpaca weide
Alpaca

Alpaca is een groeiende soort in Nederland. Alpaca wordt wel geschaard onder de ‘nobele’ wolsoorten, vanwege de hoge kwaliteit. Het woldek van een Alpaca kent veel variaties. De wol van de rug is vaak van een geheel andere kwaliteit dan de wol die afkomstig is van de poten of de hals. In de praktijk wordt de wol echter vaak zonder enige selectie verkocht aan de handel. Door zorgvuldig te scheren en selecteren van de wol, direct na het scheren, is het eenvoudig om direct een meerwaarde aan Alpacawol toe te voegen. Wools of Holland realiseert dit door scheerders en wolselecteurs op te leiden.
Wools of Holland werkt samen met AAFT Europe om de fokkers inzicht te geven in de wolkwaliteit door, onder andere, regelmatig wolmonsters te laten onderzoeken.
Daarnaast werkt Wools of Holland samen met UK Alpaca teneinde deze topkwaliteit alpacavezels te laten spinnen tot hoogwaardige garens. Via Wools of Holland komen deze garens weer in de markt. 
Ook voor de Alpaca producten wordt het Wools of Holland Track&Trace systeem uitgerold. Alpacagarens krijgen de T&T-codering, die een herkomst aangeeft die teruggaat tot op het dier. Bij het tot stand komen van deze collectie is Filature de la Vallee de Sauloir in Frankrijk een belangrijke partner voor Wools of Holland.

Shetland

Binnen Nederland bestaan enkele kuddes met Shetland schapen. Natuurbegrazing Bannink  en Uilenstad Wol&Schapen zijn daar bekende voorbeelden van. Wools of Holland zamelt ook deze Shetland wol in. Deze wol kenmerkt zich door haar fijnheid die Merino wol benadert. de brede schakering aan kleuren geeft het een groots karakter. Wols of Holland biedt de op kleur gesorteerde en gesponnen wol als producten op de markt aan via haar webshop en de retail.

Merino

De Merinowol kent een lange historie op landgoed Croy. Rond 1800 haalde kasteelheer Johan Carel Gideon Van de Brugghen de Wolmerino naar het landgoed om via een fokkerijprogramma de wolkwaliteit van de Brabantse schapen te verbeteren. Door de opmars van synthetische stoffen verdween eind 19e eeuw veel textielindustrie uit de regio en daarmee verdween ook de Merino van landgoed Croy. Sinds 2005 is de Merino door Mathee Kamp weer teruggebracht naar het landgoed. Op dit moment grazen er ongeveer 25 merino-ooien rond het kasteel.
Wools of Holland vermaakt deze Merinowol tot een gesponnen kantgaren (lace), dat versterkt is met Seacell. Het product is machinaal verwerkbaar en geschikt voor kantbreiden.

Flevolander

Ook een bekend schaap op Nederlandse bodem is de Flevolander. De Flevolander produceert een redelijk lange wolsoort met een mooie glans, welke toepasbaar is in hoogwaardige eindproducten ten behoeve van de fashion- en flooring industrie.

Texelaar

Een groot deel van de Nederlandse wol komt van de bekende Texelaar, het schaap dat in menig weiland en op veel Hollandse dijken is te zien. De texelaar levert een variëteit aan wol, waarvan een groot deel geschikt is voor eindgebruik in de fashion industrie of voor tapijt.

Wools of Holland Cooperatie U.A.
Enggraaf 22
4175 ER Haaften

Saskia Cahuzak +31 654 271 991
Rudolph de Jong +31 651 183 010
info@woolsofholland.com

© Woolsofholland coöperatie U.A.